onsdag 2 april 2014

Extra ubåt och långräckviddigt luftvärn - lysande utsikter?

Med början 1 april meddelade försvarsministern att moderaterna föreslår tidigarelagd anskaffning av långräckviddigt luftvärn.


Samma dag presenterades Riksrevisionen en rapport om statsmakternas ekonomiska styrning av försvarsmakten. Bland annat redovisades att materielanskaffningen ligger 30-50 miljarder kronor back under den kommande tioårsperioden.


2 april meddelade så försvarsministern att man avbryter TKMS-upphandlingen av ubåten A26 och istället går vidare med Saab. Dessutom att man ökar antalet ubåtar till fem (mod av samtliga Gotlandsubåtar, två st A26). Goda nyheter. Min farhåga är dock att man köpt en dam medan alla bönder offras. I en mycket ansträngd övningsekonomi måste helt enkelt anslagen öka för att nå kvalitet på befintliga förband. Hur mycket ska då anslaget ökas för att hantera både materielskulden och tillkommande kostnader för lv-robot och ubåten?


Bortsett från dessa funderingar så gör jag tummen upp för detta innebär att moderaterna tar intryck av debatten. Ökat antal enheter i marinen är avgörande för rationalitet, uthållighet och tröskelförmåga. Ersättning av det gamla systemet Hawk är nödvändigt för tröskelförmåga och skydd av infrastruktur.

4 kommentarer:

  1. Tror inte att moderaterna tar intryck av debatten
    Detta är en ryggmärgsreflex på Rysslands agerande och Riksrevisionen rapport
    Detta måste ju bemötas
    Frågan om Borgs "krona för krona" kvarstår - vad kommer att få strykas?
    Något inom samma särintresse eller inom annat?

    SvaraRadera
  2. Dessa moderata satsningar som egentligen inga satsningar är. Vi har 5st ubåtar idag och skall nu ha 5 st ubåtar i morgon. Alltså en nymoderat satsning. När skall det här sluta, alla dessa lögner.

    SvaraRadera
  3. Håkan Lindberg5 april 2014 kl. 09:28

    Jag har inte mycket till övers för socialdemokraterna men en sak jag faktiskt saknar är de 10 strategiska kompetenserna som regeringen Persson drev och gav genomslag i forskning och materielprojekt. Jag minns inte den fullständiga listan men undervattensteknik, stridsfordon, stridsflyg och telekrig var med. En sådan långsiktig forsknings och teknikutvecklingsinriktning med åtföljande anskaffning tror jag skulle skapa effektivitet i hela kedjan med lägre priser som följd. Vidare önskar jag ett betydligt tätare sammarbete mellan industrin och brukaren där industrin får erfarenheterna av materielen och FM får ex. gratis uppdatering av systemen. Detta skulle ge industrin billig utveckling och FM nödvändiga systemuppgraderingar. Vi måste dessutom vara medvetna om att anskaffning kräver både teknisk och komersiell kompetens. Den komersiella kan hittas på ordinarie arbetsmarknad men den försvarstekniska är svårare att hitta.
    För att lösa detta problem behöver FM och FMV hitta ett gemensamt system för kompetensförsörjning. Ex. genom ett system för växeltjänst för officerare.

    SvaraRadera
  4. En debatt i Australien mellan tyskar och svenskar om Kockums-affären:

    https://www.youtube.com/watch?v=h_AY-67oZAk

    SvaraRadera